Sieć handlowa Aldi rozpoczęła procedurę wycofania ze sprzedaży określonej partii mąki pszennej marki „Dobre Plony” z powodu wykrycia w niej bakterii Escherichia coli. Firma zapewnia pełny zwrot kosztów zakupu tego produktu, niezależnie od posiadania dowodu zakupu. Oto szczegóły dotyczące wycofania i choroby wywoływanej przez E. coli.

Wycofanie Produktu
Sieć sklepów Aldi opublikowała komunikat, w którym prosi klientów o zwrot mąki pszennej typu 650 (1 kg) z kodem kreskowym 28005155, dostarczonej przez Goodmills Polska („Dobre Plony”). Produkt ten był dostępny w sklepach Aldi do niedawna. Mąka oznaczona datą minimalnej trwałości 29.09.2025 oraz 30.09.2025 została wycofana ze sprzedaży. Klienci proszeni są o niezwłoczny zwrot produktu do sklepów Aldi.

Jak Zweryfikować Produkt?
Wycofanie dotyczy wyłącznie produktu oznaczonego datą minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025 i kodem kreskowym: 28005155. W komunikacie sieci Aldi czytamy, że klientom zostanie zwrócona pełna kwota za zakupioną mąkę, nawet jeśli nie posiadają paragonu.

Zwrot Produktu
Zwrotów można dokonywać do 3 marca 2025 roku (włącznie) w dowolnym sklepie Aldi. Produkt został wycofany, a konsumenci są proszeni o jego nieużywanie ze względu na wykrycie zanieczyszczenia bakterią Escherichia coli (E. coli). Informujemy, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofaliśmy już ze sprzedaży ww. artykuł. Jednocześnie zapewniamy, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów dostarczonych przez GOODMILLS POLSKA SP.Z O.O.

Bakteria E. coli
E. coli to bakteria, która naturalnie występuje w jelicie grubym człowieka i zwierząt, gdzie pełni ważne funkcje, m.in. pomaga w trawieniu. Jednak niektóre szczepy E. coli mogą być szkodliwe i powodować różne problemy zdrowotne, szczególnie gdy dostaną się do innych części ciała. Zakażenie E. coli najczęściej prowadzi do infekcji układu pokarmowego, których objawami są biegunka i gorączka.

Objawy Zakażenia E. coli
W niektórych przypadkach zakażenie E. coli może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak:
* Zapalenie układu moczowego
* Zapalenie otrzewnej
* Zapalenie mózgu
* Zespół hemolityczno-mocznicowy

Leczenie Zakażenia E. coli
Leczenie zależy od ciężkości zakażenia i szczepu bakterii. W większości przypadków wystarcza odpoczynek i nawadnianie organizmu. W cięższych przypadkach może być konieczne leczenie szpitalne i antybiotyki. Jeśli masz objawy zakażenia E. coli, skonsultuj się z lekarzem. Nie lekceważ tych objawów, ponieważ niektóre szczepy mogą być bardzo niebezpieczne.

Zapobieganie Zakażeniu E. coli
Przede wszystkim ważna jest higiena i czystość w kuchni. Należy:
* Myć ręce przed i po kontakcie z produktami spożywczymi
* Myć produkty spożywcze przed consumo
* Gotować mięso i warzywa przed consumo
* Unikać jedzenia surowego mięsa i warzyw

Dzięki tym prostym zasadom możemy zmniejszyć ryzyko zakażenia E. coli i innych bakterii. Pamiętajmy, że zdrowie i bezpieczeństwo są najważniejsze, dlatego należy zawsze dbać o higienę i czystość w kuchni.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.
Exit mobile version