W związku z wykryciem ogniska pryszczycy na Węgrzech, Polska wprowadziła czasowe kontrole na przejściach granicznych z Czechami i Słowacją. Polskie służby weterynaryjne pozostają w stanie stałej gotowości, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się tej zaraźliwej choroby. Ale czy pryszczyca może przenieść się na ludzi?

Według Głównego Inspektora Sanitarnego, ludzie mogą ulec zakażeniu, ale zachorowania na pryszczycę u ludzi występują sporadycznie, a ich przebieg jest łagodny. Pryszczyca jest wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych i dzikich, która wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus, należący do rodziny Picornaviridae. Najbardziej wrażliwe na zakażenie jest bydło, następnie świnie, owce i kozy.

Ostatni przypadek tej choroby w Polsce stwierdzono w 1971 roku. Pryszczyca pojawiła się także wcześniej w Niemczech. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w 2020 roku polskie gospodarstwa rolne posiadały ponad 5,5 miliona sztuk bydła, co stanowi około 10% całkowitej liczby bydła w Unii Europejskiej.

Czasowe kontrole na przejściach granicznych są prowadzone w celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się pryszczycy. Kontrole są prowadzone na trzech przejściach granicznych ze Słowacją: w Chyżnem, Niedzicy i Piwnicznej, a także na przejściach granicznych z Czechami w Trzebini–Bartultovicach i w Głuchołazach–Mikulovicach.

Weterynarz Maciej Perzyna powiedział w topagrar.pl, że pryszczyca to poważne zagrożenie dla pogłowia bydła i świń. Według niego, niepokojący jest fakt, że nadal nie wiemy, skąd wirus przedostał się do gospodarstw umiejscowionych w tak olbrzymiej odległości. Zaleca powstrzymanie się od kupowania zwierząt z nieznanego źródła, najlepszy będzie wybór zwierząt z najbliższej okolicy.

Ludzie mogą ulec zakażeniu w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem wydalającym wirusa. Kolejne drogi możliwego zarażenia to spożycie surowego skażonego patogenem mięsa, zawierającego wirusy niepasteryzowanego mleka i niepasteryzowanych przetworów mlecznych. Okres inkubacji zakażenia u ludzi wynosi 2-12 dni, średnio 3-4 dni.

Objawy obejmują zmiany pęcherzykowe na błonach śluzowych jamy ustnej, na skórze dłoni/stopach, ale także gorączkę, ból gardła, bóle głowy. Przebieg choroby jest łagodny i kończy się wyzdrowieniem w ciągu 1-2 tygodni. Nie zgłoszono przypadków przenoszenia się choroby z człowieka na człowieka.

W związku z pryszczycą, polskie służby weterynaryjne apelują do rolników i hodowców o podjęcie dodatkowych środków ostrożności, takich jak kontrola zwierząt przed ich wprowadzeniem do gospodarstwa,regularne badania kliniczne i laboratoryjne zwierząt, a także stosowanie środków bioasekuracji. Dodatkowo, Główny Inspektor Sanitarny zaleca, aby ludzie unikali bezpośredniego kontaktu z chorymi zwierzętami i nie spożywali surowego skażonego patogenem mięsa, mleka i przetworów mlecznych.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2020 roku polska hodowla zwierząt generowała około 40% przychodu rolnictwa. Pryszczyca może mieć zatem znaczący wpływ na polską gospodarkę, zwłaszcza na hodowców bydła i świń. Dlatego ważne jest, aby wszyscy hodowcy i rolnicy byli świadomi ryzyka zakażenia i podejmowali odpowiednie środki ostrożności, aby uniknąć rozprzestrzeniania się pryszczycy w Polsce.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.
Exit mobile version