Odkrycia naukowców z Danii mogą zmienić sposób, w jaki myślimy o kawie z mlekiem. Jak się okazuje, to połączenie może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie, przede wszystkim dzięki polifenolom i białkom.
Kawa od lat jest tematem dyskusji wśród naukowców i konsumentów. Z jednej strony, umiarkowane picie kawy może mieć korzystny wpływ na serce i mózg. Z drugiej strony, nadmiar kofeiny może powodować negatywne skutki. Również dodatki do kawy, takie jak mleko, śmietanka, przyprawy czy alkohol, mogą wpływać na jej właściwości.
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze postanowił przyjrzeć się bliżej połączeniu kawy z mlekiem. W laboratorium wywołali stan zapalny w komórkach, a następnie przetestowali wpływ polifenoli z kawy i białka z mleka. Okazało się, że komórki, które otrzymały połączenie polifenoli i białka, radziły sobie ze stanem zapalnym dwa razy lepiej niż te potraktowane samymi polifenolami.
Polifenole to naturalne związki, które występują w owocach, warzywach, herbacie, winie i kakao. Są znane ze swoich działań antyoksydacyjnych i opóźniania procesów starzenia. Jak się okazuje, polifenole chętnie łączą się z białkami, co może wzmacniać ich pozytywny wpływ na zdrowie.
Odkrycie opisane w czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry” odbiło się szerokim echem w świecie nauki. Prof. Marianne Nissen Lund, która kierowała badaniami, zwraca uwagę, że podobne reakcje mogą zachodzić też w innych produktach, takich jak smoothie z jogurtem czy dania mięsne z warzywami. Teraz naukowcy chcą sprawdzić, jakie proporcje składników przynoszą najlepsze efekty i jak działają one w organizmie człowieka.
Według danych opublikowanych w „Journal of Nutrition”, spożycie kawy z mlekiem może mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Badanie przeprowadzone na grupie ponad 10 tys. osób wykazało, że spożycie kawy z mlekiem jest związane z niższym ryzykiem zawału serca i udaru mózgu.
Inne badanie opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” wykazało, że spożycie polifenoli z kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie mózgu. Badanie przeprowadzone na grupie ponad 1 tys. osób wykazało, że spożycie polifenoli z kawy jest związane z lepszą pamięcią i koncentracją.
W Polsce, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, przeciętny Polak spożywa około 2-3 filiżanek kawy dziennie. Większość z nich spożywa kawę z mlekiem. Jednakże, nie wszystkie mleka są takie same. Mleko pełne zawiera więcej białka i tłuszczu niż mleko odtłuszczone.
W świetle tych odkryć, można stwierdzić, że kawa z mlekiem może być zdrowym wyborem, pod warunkiem, że spożywa się ją w umiarkowanych ilościach. Polifenole i białka w kawie z mlekiem mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie serca i mózgu. Jednakże, należy pamiętać, że każdy organizm jest inny i może reagować inaczej na kawę z mlekiem. Dlatego też, zaleca się spożywać kawę z mlekiem w umiarkowanych ilościach i uwzględniać ją w zrównoważonej diecie.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, dorosły człowiek powinien spożywać około 2-3 filiżanek kawy dziennie. Ponadto, zaleca się wybierać mleko odtłuszczone lub mleko z niską zawartością tłuszczu, aby zmniejszyć spożycie tłuszczu i kalorii.