Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia Escherichia coli, które wydziela toksynę Shiga (STEC), w partii tatara wołowego. Ta groźna bakteria może prowadzić do poważnych schorzeń, takich jak krwotoczne zapalenie okrężnicy lub bezkrwawa biegunka.
GIS informuje o wykryciu niebezpiecznej bakterii w następującym produkcie:
Tatar wołowy, opakowanie 200 g.
Numer partii: 1032604.
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024.
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., adres: Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Zakażenie bakterią STEC może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, takimi jak krwotoczne zapalenie okrężnicy lub w rzadszych przypadkach, bezkrwawa biegunka. W przypadkach szczególnie rzadkich może dojść do znacznego pogorszenia stanu zdrowia, objawiającego się jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Aktualnie trwa procedura wycofywania omawianej partii produktu z obrotu. GIS zaleca zdecydowanie nie spożywanie wskazanego tatara wołowego, a w przypadku konsumpcji oraz wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy natychmiast skonsultować się z lekarzem.
Bezpieczeństwo i zdrowie konsumentów są priorytetem, dlatego też GIS podjęło szybkie działania w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się tej groźnej bakterii. Jednocześnie apeluje do wszystkich osób, które mogły nabyć produkt z wymienionej partii, aby natychmiast zaniechały jego spożycia i podjęły odpowiednie kroki ostrożnościowe. Ostrzeżenie to przypomina o konieczności świadomego podejścia do zakupów oraz dbania o bezpieczeństwo żywnościowe.