Włoskie władze sanitarnie potwierdziły pierwszy w tym roku przypadek zakażenia cholerą. Pacjent, który przybył z Nigerii, jest obecnie hospitalizowany w szpitalu Fondazione Poliambulanza w Brescii. Bakteria Vibrio cholerae serogrupy O1, odpowiedzialna za cholerę, została wykryta w organizmie pacjenta.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w 2020 roku na całym świecie odnotowano ponad 142 000 przypadków cholery, z czego blisko 2 500 osób zmarło. Większość przypadków odnotowano w Afryce i Azji. W Europie, od czasu do czasu, pojawiają się pojedyncze przypadki zakażenia cholerą, głównie u osób, które podróżowały do krajów, gdzie cholera jest endemiczna.

Cholera jest ostrą, bardzo groźną chorobą zakaźną przewodu pokarmowego, wywołaną przez Gram-ujemną bakterię. Należy do chorób zakaźnych szczególnie niebezpiecznych, ponieważ nieleczona może w ciągu zaledwie kilkunastu godzin doprowadzić do śmierci. Do zakażenia dochodzi zwykle przez spożycie zanieczyszczonej, nieprzegotowanej wody lub żywności, np. owoców morza. Rzadziej źródłem zakażenia jest bezpośredni kontakt z chorym.

Głównym objawem zakażenia cholerą jest wodnista biegunka, bez śluzu i krwi, o mdłym, rybim zapachu. Często występują wymioty, nie ma natomiast gorączki. Szybko dochodzi do odwodnienia, zwłaszcza u małych dzieci, osób starszych, z chorobami współistniejącymi. Może dojść do niebezpiecznych dla życia zaburzeń rytmu serca, kurczy mięśniowych i osłabienia mięśni.

Władze i służby sanitarnie zapewniają, że nie ma powodów do obaw, a ryzyko rozprzestrzenienia się infekcji jest minimalne. Dzięki chlorowaniu wody pitnej, choroba niemal całkowicie zniknęła z Europy. Miejscami, gdzie obecnie najczęściej notowane są zachorowania, to kraje Afryki i Ameryki Południowej.

W 2020 roku, w Polsce, nie odnotowano żadnych przypadków zakażenia cholerą. Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w ciągu ostatnich 5 lat, w Polsce odnotowano tylko 2 przypadki zakażenia cholerą, oba przypadki dotyczyły osób, które podróżowały do krajów, gdzie cholera jest endemiczna.

W celu zapobiegania zakażeniom, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca:

* Używanie chlorowanej wody pity,
* Przegotowanie wody przed spożyciem,
* Mycie rąk przed spożyciem posiłków,
* Unikanie spożycia surowych warzyw i owoców,
* Unikanie spożycia niepasteryzowanych produktów mlecznych.

W przypadku podejrzenia zakażenia cholerą, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem lub władzami sanitarnymi. Leczenie obejmuje głównie nawadnianie organizmu i stosowanie leków przeciwbakteryjnych. W ciężkich przypadkach może być konieczne hospitalizowanie pacjenta.

W celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby, władze sanitarnie monitorują sytuację i podejmują niezbędne środki, takie jak dezynfekcja środowiska, kwarantanna osób, które miały kontakt z zakażonym, oraz edukacja społeczeństwa na temat cholery i sposobów zapobiegania jej rozprzestrzenianiu się.

Obserwuj nasze artykuły na Google News

Naciśnij przycisk oznaczony gwiazdką (★ obserwuj) i bądź na bieżąco

Share.
Exit mobile version