Żywność drożeje na całym świecie, a we wrześniu bieżącego roku jej ceny podskoczyły najbardziej od dwóch lat. W ubiegłym miesiącu na rynku globalnym podrożały niemal wszystkie produkty spożywcze, z czego najmocniej cukier, a najmniej mięso. Choć jest ich niewiele, indeks cen niektórych produktów spadł.
Ceny Wysokie, Ale Nie Tak Jak Przed Rokiem
124,4 punkty wyniósł we wrześniu indeks cen żywności FAO (FFPI). Od listopada 2022 roku to pierwszy wzrost w rocznym ujęciu. W porównaniu z sierpniem zanotowano natomiast 3-procentowy wzrost, jednocześnie jest to największy skok od marca 2022 roku – tak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Dla porównania, we wrześniu 2023 roku indeks cen żywności wynosił 121,9 pkt.
FAO zauważa, że ceny niemal wszystkich towarów podskoczyły od 0,4 do 10,4 procent. W sumie indeks FFPI był we wrześniu wyższy o 2,1 proc. w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. To jednak wciąż o 22,4 mniej, niż w szczycie marca 2022, kiedy indeks FFPI wynosił 160,3 pkt.
Drób Wpływa na Globalne Ceny Mięsa
Spośród wszystkich wzrostów, we wrześniu najmniejsze zaliczyły ceny mięsa. W ubiegłym miesiącu wskaźnik cen mięsa FAO wynosił 119,6 pkt, co stanowi wzrost o 0,4 pkt miesiąc do miesiąca wobec sierpnia. W porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku to wzrost o 5,5 pkt.
Choć ceny wołowiny oraz wieprzowiny pozostały stabilne, na globalne ceny mięsa wpłynęły rosnące ceny drobiu.
O 3,3 pkt w porównaniu do sierpnia wzrósł wskaźnik zbóż – do 113,5 pkt. To jednak nadal o 12,8 pkt mniej, niż we wrześniu 2023 roku. Spadły natomiast indeksy cen ryżu – o 0,7 pkt. To efekt niższych notowań ryżu basmati z Indii. Spadły również indeksy cen sorgo.
Cukier Podrożał Najbardziej, Ale Wciąż Nie Tak Bardzo Jak w Ubiegłym Roku
Według FAO, największe wzrosty we wrześniu zanotował cukier. Jego wskaźnik wyniósł 125,7 pkt. W porównaniu z sierpniem mowa tu o wzroście o 11,9 pkt. Mimo wszystko indeks wciąż jest aż o 37 pkt niższy, niż we wrześniu ubiegłego roku. Na skoki cen cukru mają wpływ kiepskie przewidywania dotyczące brazylijskich zbiorów (susze oraz pożary) oraz prognozowany spadek eksportu surowca z Indii po tym, jak tamtejszy rząd wycofał ograniczenia w związku z wykorzystaniem trzciny cukrowej przy produkcji etanolu.
Wrzesień 2024 przynosi ze sobą znaczące zmiany w cenach żywności na rynku globalnym. Wzrost cen niemal wszystkich produktów, w szczególności cukru, budzi obawy dotyczące przyszłych cen i dostępności żywności. Dla konsumentów w Polsce i na świecie oznacza to wzrost kosztów utrzymania, który może wpłynąć na wybory żywieniowe oraz strategię zakupową.