Nestlé Polska podjęła decyzję o natychmiastowym wycofaniu kilku partii popularnych sosów marki Winiary ze względu na obecność glutenu w surowcach użytych do produkcji. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o ryzyku reakcji alergicznych u osób nietolerujących glutenu lub mających alergię na pszenicę.
Powody wycofania
Decyzja o wycofaniu produktów została podjęta po przeprowadzeniu kontroli, która wykazała obecność glutenu w surowcach użytych do produkcji sosów marki Winiary. Gluten może być szkodliwy dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu, dlatego firma zdecydowała się na natychmiastowe usunięcie tych produktów z obrotu.
Wycofane produkty
Lista wycofanych produktów obejmuje:
- WINIARY Sos Boloński 500g:
- Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:
- Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g:
- Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
- Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Co robić, jeśli kupiłeś produkty z wycofanych partii?
Główny Inspektorat Sanitarny oraz Nestlé Polska zalecają wszystkim klientom, którzy zakupili produkty z wycofanych partii, aby nie spożywali ich ze względu na ryzyko zdrowotne związane z obecnością glutenu. Klienci mogą skontaktować się bezpośrednio z Serwisem Konsumenta firmy Nestlé Polska, aby uzyskać więcej informacji na temat możliwości wymiany produktów lub otrzymania odpowiedzi na pytania dotyczące sytuacji.
Reakcje i dalsze kroki
Decyzja Nestlé Polska o wycofaniu sosów marki Winiary spotkała się z reakcjami klientów oraz ekspertów zajmujących się bezpieczeństwem żywności. W obliczu sytuacji zaleca się śledzenie komunikatów wydawanych przez producentów żywności oraz organy nadzoru sanitarnego, aby być na bieżąco z informacjami dotyczącymi bezpieczeństwa żywnościowego.